Bea Andersen

Mount Elgon Trust

elimu mount elgon-58.jpg

Bea Andersen is een Nederlandse ontwikkelingsarts die in 1987 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam afstudeerde en daarna het diploma in de Tropische Geneeskunde behaalde in Antwerpen.

Zij werkte enkele jaren voor Artsen Zonder Grenzen ondermeer in Sudan, Kenia en Bangladesh. Nadat ze in 1993 haar man in Kenia ontmoette is ze op de farm van haar man gaan wonen en zich actief gaan inzetten voor het welzijn van de lokale bevolking.

De Trust

De Mount Elgon Trust (de Trust) is een NGO in Chepchoina welke is opgericht door Bea Andersen-Schipper, tropenarts en mede-eigenaar van Mount Elgon Orchards. De Trust is ontstaan in 2006 en focust zich op het verbeteren van de medische zorg, educatie en sociale ontwikkeling in het gebied rondom Chepchoina.

Voor het ontstaan van de Trust regelde Mount Elgon Orchards alle projecten, maar omdat er een enorme groei was van het aantal faciliteiten en projecten, is besloten alles onder te brengen onder de Trust. Mount Elgon Orchards is nog steeds de grootste sponsor van alle projecten. Daarnaast wordt de Trust gesponsord door onder andere twee Nederlandse stichtingen en een Australische stichting, namelijk Stichting Ondersteuning Kitale, Stichting Elimu Mount Elgon en AFFORD.

Bea geridderd!

Op 16 oktober 2015 werd ze voor haar enorme werk ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dat is een enorme erkenning voor haar omvangrijk werk op Mount Elgon. Lees meer hierover in de nieuwsbrief.

Een overzicht van wat zij heeft bereikt voor de community vindt u in bijgaand document.

bea andersen.jpg

Informatie over de bevolking en de projecten

In het grensgebied van Kenia met Oeganda, in een afgelegen plattelandsgebied met zeer slechte infrastructuur, 40 km van de dichtstbijzijnde stad Kitale, werkt de Nederlandse arts Bea Andersen - Schipper. Zij heeft naast een druk bezochte kliniek en aidscentrum in 1999 een basisschool  en in 2008 een school voor voortgezet onderwijs opgezet. Het ontbreken van enige vorm van opleiding voor de arme plattelandsbevolking was de directe aanleiding voor haar om die scholen te bouwen.

Andersen Nursery and Primary School is een privé initiatief van Bea en haar man. De school is nu uitgegroeid tot een volledige kleuter- en lagere school met in totaal 12 klassen. In 2003 werd een unit voor analfabeten ( 30 ll) opgezet en sinds begin 2005 is er een unit voor moeilijk lerende kinderen (20 ll).
De integratie van lichamelijk gehandicapten op de Primary School in het nabije Endebess heeft eveneens haar aandacht en zorg. Ook ondersteunt ze de Primary School in het naburige dorp Chepchoina, waar 1700 kinderen in abominabele omstandigheden les krijgen. De Andersen Highschool opende in september 2008 haar deuren. Nu kunnen 320 leerlingen eindelijk in de eigen omgeving voortgezet onderwijs volgen.

Stichting Elimu ondersteunt het werk van Bea in de vorm van financiële hulp en materiele steun. Uw hulp is daarbij noodzakelijk. Neem gerust contact met ons op als u denkt ons te kunnen helpen.
De SOK is een zusterstichting die Bea ondersteunt bij haar medische activiteiten. Zie www.sokitale.nl voor meer informatie.


Namens “Stichting Elimu”, onze hartelijke dank voor uw hulp.

Lokatie van onze projecten


 

Onze projecten liggen in  de Chepchoina Location, vlak aan de grens met Uganda, op de hellingen van Mount Elgon, naast het Nationale park.